Propolis z pyłkiem w miodzie — dlaczego warto włączyć go do diety?

Lubisz miód i chętnie próbujesz nowych produktów na jego bazie? W takim razie w twoim domu zdecydowanie powinna pojawić się wersja z dodatkiem propolisu i pyłku pszczelego. Taki produkt to połączenie trzech składników o wyjątkowej mocy. Sprawdź, dlaczego warto spróbować propolisu z pyłkiem w miodzie.

 

Propolis

Propolis, czyli kit pszczeli, służy pożytecznym owadom głównie jako materiał uszczelniający ul. Ludzie wykorzystują go jednak również w celach leczniczych. Ten niepozorny produkt z ponad 300 cennymi substancjami wykazuje bowiem m.in. właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Miód z pyłkiem i propolisem jest też ogromnym wsparciem dla odporności organizmu.

Pyłek pszczeli

Dość mocno niedocenianym wyrobem pszczelim jest pyłek, który również może pochwalić się cennymi właściwościami. Jest prawdziwą skarbnicą witamin, minerałów i innych ważnych substancji, a na dodatek działa detoksykacyjnie i przeciwzapalnie. Ponadto ma wpływ na regulację metabolizmu i wspiera prawidłową pracę układu trawiennego. Wzmacnia też naczynia krwionośne, pobudza odporność organizmu i może uspokajać.

 

Miód

Naturalny miód ze względu na korzystny wpływ na ludzki organizm powinien znaleźć się w diecie niemal każdego człowieka. Taki produkt ze względu na bogactwo minerałów i witamin ma cenne właściwości odżywcze. Włączenie do diety miodów z Pasieki Smakulskich może też przyczynić się do wzmocnienia odporności, obniżenia ciśnienia, złagodzenia problemów z trawieniem i poprawy kondycji psychiki.